1920

Menu a’la carte

Poznaj smaki Restauracji Czwarte Piętro

Przystawki

Matias
Marynata wiśniowa, śmietana zakwaszana, zielone jabłko, dymka,
młody ziemniak
120g

Kurki w śmietanie
Komosa ryżowa, młody szpinak, jajko Poche, śmietana
80g/50g

Figa zapiekana
Ser kozi, pieczony burak, rukola, coulis z malin, orzeszki pini
120g

Makaron Spagetti Aglio e olio peperoncino
Mozzarella, pomidorki cherry, oliwa z oliwek, czosnek, świeża mięta, bazylia, papryczka chilli
200g

Buraczkowe kluseczki Gnocchi nadziewane
Ser mascarpone, prażony orzech laskowy, rukola, oliwa z oliwek,
ser Pecorino, skórka z cytryny
220g

Wołowina dojrzewająca siekana
korniszon, borowik marynowany, cebulka, kapary, żółtko zielononóżki 61̊ C,
80g

Kurczak grillowany z rzymską sałatą
Kurczak pieczony, bekon, grzanki, czosnek, jajko anchois, parmezan,
sałata rzymska, oliwa z oliwek
100g/100g/50g

Tuńczyk żółto płetwy
Glony Wakame, sezam, sos sojowy, kiszona rzepa, sos ponzu
70g/50g

Makaron Taglioline z przegrzebkami
Atrament z kałamarnicy, kremowy sos imonkowy
200g

Zupy

Botwinka
Jajko, młode buraczki, śmietana Creme Fraiche, młody ziemniak
200ml/50g

Krem z pieczonej marchewki
Ser kozi, sok z pomarańczy, mleko kokosowe, oliwa z czarnej trufli
200ml

Pikantny bulion z ryb i owoców morza
Dorsz, krewetki, mule, grzyby shimeji, liście kafiru, trawa cytrynowa, ser tofu, kolendra, makaron sojowy, papryczka chilli, czerwona cebula,
200ml/30g

Dania z ryb i owoców morza

Pikantne dzikie krewetki 4 sztuki
Pomarańcz, czosnek, szpinak, cukinia, marchewka, natka pietruszki,
papryczka chilli, masło
180g

Halibut – filet
Czarny ryż, młody szpinak, sos Beurre Blanc, żółtko plastyczne 61̊ C, bób
150g/ 80g/ 60g/ 30g

Dorsz – polędwica
Marchewka, młody ziemniak, brokuł, rzodkiewka, zielony groszek,
bulion warzywny, szafran, ikra z łososia, mikro zioła
130g/150g

Grillowana ośmiornica
Sałata mix, filet z grejpfruta i pomarańczy, winegret z yuzu
120g/100g

Dorada – filet
Omułki, białe wino, śmietana, czosnek, młody ziemniak, natka pietruszki,
emulsja z pieczonej papryki, fasolka szparagowa
130g/100g/100g

Węgorz
Sos koperkowy, młody ziemniak, marchewka, bób, fenkuł
150g/150g

Dania z mięsa

Pierś kurczaka zagrodowego
Risotto, ratatouille, kurki, mascarpone, masło, białe wino, ser grana padano
130g/80g/60g

Burger wołowy z antrykotu i rostbefu
Bułka rustykalna, sałata lodowa, pomidor, ogórek piklowany, czerwona cebula, chipsy z bekonu, ser camembert, jajka sadzone, rukola,
frytki domowe, ketchup, sosy zimne
180g/100g/60g/100g

Schab cielęcy z kostką w chrupiącej panierce
Młoda kapusta, szalotka, domowe frytki, sadzone jajko z przepiórki,
panierka Panco
130g/80g/100g/50g

Kaczka – filet barbarie
Szpinak, soczewica beluga, naturalne gnocchi, orzech pecan, sos wiśniowy,
coulis z mango i marakuji
150g/150g

Comber z jagnięciny
Puree z zielonego groszku, mięta, cytryna, świeży ogórek, komosa ryżowa, cukinia, bakłażan, cebula czerwona, czosnek, tymianek, sos porto
130g/120g/50g

Polędwica wołowa grillowana z czarną truflą
Letnia czarna trufla, zielone szparagi, masło, puree ziemniaczane, sos berneński
220g/80g/80g/60ml

Desery

Lody fitness
Lody jogurtowe, owoce lata, coulis truskawkowe

Torcik bezowy – Dacquoise
Mascarpone, truskawki, maliny, borówka amerykańska, jerzyny, coulis malinowe

Krem brulee
Z owocami lata

Fondant czekoladowy
Belgijska czekolada, wiśnie, espuma waniliowa

Tarta limonowa
Limonki, biała czekolada, ciasto kruche, lody śmietankowe

Szarlotka
Rodzynki, jabłko, cynamon, rum, lody waniliowe, sos angielski

Ciasto marchewkowe
Marchewka, bakalie, sos sernikowy, sorbet z czerwonej, krwistej pomarańczy

Wybór lodów i sorbetów
Własny wyrób

Menu a’la carte