1920

Menu a’la carte

Poznaj smaki Restauracji Czwarte Piętro

Przystawki zimne i cieple

Rostbef dojrzewający
Rukola, whisky, szalotka, balsamico bianco, czosnek, olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia, ser grana padano, mikro zioła
80 g

Śledź Matias
creme fresh, jabłko, cebula, ogórek kiszony, ziemniak, szczypiorek, rzodkiewka
120g

Tatar z polędwicy wołowej
sezonowana polędwica wołowa, korniszon, borowik marynowany, szalotka, kapary, żółtko 61̊ C, musztarda francuska, marynowane cebulki
80g

Sałata z kozim serem twarogowym 
kozi ser, pieczone buraki, kiełki, mix sałat, krem balsamiczny, miód,
coulis z malin, oliwa z oliwek, pestki dyni, pestki słonecznika, orzeszki Pini
200g

Sałatka Cezar
filet z kurczaka grillowany, sałata rzymska, bekon, grzanki pszenne, czosnek, jajko Poche, anchois, parmezan
100g/100g/50g

Pierogi z gęsi
maślak, szalotka, klarowane masło, pieprz czarny, świeży tymianek
250g /80g

Ośmiornica z makaronem spaghetti Chitarra w Aglio e olio peperoncino
oliwa z oliwek, papryczka chili, czosnek, czarne oliwki, natka pietruszki
220g

Risotto z kurkami
młody szpinak, szalotka, mascarpone, parmezan, białe wino, masło
220g
Zupy

Borowikowa
borowiki, cebula, grzanka, espuma tymiankowa
200ml/30g

Tajska zupa z krewetkami
krewetki, makaron ryżowy, mleko kokosowe, indyjskie curry, listki kafiru, trawa cytrynowa, peperoni, czerwona cebula, czerwona papryka, świeża kolendra
200ml /60g/60g

Dania z ryb i owoców morza
smażone – grillowane – pieczone – gotowane na parze –
przygotujemy tak jak lubisz

Pstrąg źródlany cały
300g

Filet z dorsza
180g

Filet z sandacza
180g

Mule w pomidorach
pomidory pelatti, białe wino, czosnek, cebulka, natka pietruszki
500g/100g

Ogony krewetek królewskich z patelni z warzywami 12 szt, bruschetta
białe wino, czosnek, papryczka chilli, cukinia, czerwona cebula, masło, natka pietruszki, cytryna
180 g
Dodatki:

kasza pęczak 120 g

ryż szafranowy 120 g

frytki domowe 100g

ziemniaki opiekane z ziołami 100g

maślane ziemniaki puree

ziemniak gotowane z masłem i koperkiem 100g

warzywa grillowane: bakłażan, cukinia, papryka, cebula czerwona, pomidor, czosnek 150g

warzywa blanszowane: brokuł, kalafior, marchewka, fasolka szparagowa,
groszek zielony 100g

szpinak duszony z czosnkiem i szalotką 100g

mini sałatka grecka 100g

mix sałat z winegretem 60g

buraczki zasmażane 100g

Dania z miesa

Gęsi pipek
żołądki gęsie, czerwone wino Porto, kurka, podgrzybek, kasza pęczak, cebulka, masło, dynia, krwisty szczawik
120g/90g/60g

Rib Steak – Stek z antrykotu
grillowany bakłażan, cukinia, dymka, papryka, czosnek, frytki domowe, ketchup, wybór sosów
280g/120g/100g

Pierś kurczaka zagrodowego
komosa ryżowa, młody szpinak, cukinia, papryczka chili, szalotka, imbir limonka, masło, tymianek, jagody goi, miód, masło, puree z zielonego groszku, piasek z pieczonych orzechów, pieczarka
160g/100g/80g

Kotlet schabowy z kostką w chrupiącej panierce
schab z kostką, kapusta zasmażana, pieczarka leśna, szalotka, opiekane ziemniaki, panierka Panco
250g/120g/100g/60g

Policzki wołowe – wolno pieczone
kolendra, anyż, cynamon, jałowiec, kmin rzymski czosnek, cebula, Brendy, puree ziemniaczane, sałatka na ciepło z pieczonego buraka, tymianek
160g/100g/80g

Burger wołowy z antrykotu i rostbefu alla „ZDROJOWY’
bułka rustykalna, sałata lodowa, pomidor, ogórek piklowany, cebula czerwona, chipsy z bekonu, ser camembert, jajko sadzone, rukola, frytki domowe, ketchup, sosy zimne
180g/100g/60g/100g

Desery

Crème brûlée 120g

Mini ptysie z kremem waniliowym 2szt

Strudel z jabłkami 180g

Ciasto czekoladowe Brownie z sosem angielskim 120g/40ml

Racuchy z jabłkami 3 szt
coulis z truskawek lodami waniliowymi

Wybór lodów i sorbetów własnej produkcji 1 gałka 50g
lody waniliowe, czekoladowe, lody sernikowe, sorbet truskawkowy,
sorbet mango – marakuja

Menu a’la carte